Bandy

Bandy är en lagsport som spelas med en boll och klubbor på en isbana, som är större än en standard ishockeyplan. Spelet har sitt ursprung i Storbritannien på 1800-talet och har sedan dess spridit sig till andra delar av världen.

I bandy spelar två lag med elva spelare på planen inklusive en målvakt. Målet är att skjuta bollen in i motståndarens målbur för att göra mål, samtidigt som man försöker hindra motståndarna från att göra mål i ens egen målbur.

Så spelas en match i bandy

En bandymatch är uppdelad i två halvlekar, där varje halvlek är 45 minuter lång med en kort paus mellan halvlekarna. Vid oavgjort resultat efter full tid spelas det förlängning och om fortfarande oavgjort avgörs matchen med straffar.

Reglerna i bandy är utformade för att främja snabb och teknisk spelstil. Spelarna får till exempel inte använda höga klubbor och målvakten får bara använda sina händer inom ett visst område kring målet. Det finns också regler för att undvika farliga situationer, som tacklingar från sidan eller bakifrån.

Andra regler inkluderar att spelare inte får hindra motståndarens rörelse genom att blockera deras väg eller slå på klubban. Straff för överträdelser inkluderar frislag och utvisningar, beroende på allvaret i överträdelsen.

Bandy i Sverige

I Sverige finns det också ett välorganiserat ligasystem för bandy, där högsta ligan heter Elitserien. Under Elitserien finns det ytterligare två serier: Allsvenskan och Division 1. Det finns även regionala serier på lägre nivåer.

Bandy är en sport som är både utmanande och spännande att spela och passar för spelare i alla åldrar och nivåer. Bandy spelas också på internationell nivå och det arrangeras regelbundet internationella turneringar, som World Cup och Bandy-VM.

Bandy på internationell nivå

Bandy-VM är en av de största och mest prestigefyllda turneringarna i bandy, som arrangeras av Federation of International Bandy. Det första Bandy-VM hölls 1957 och sedan dess har det arrangerats vartannat år. Ryssland (sovjetunionen inkluderat) är det land som har vunnit flest guld i turneringens historia, följt av Sverige och Finland.

Bandy-VM spelas mellan landslag från olika länder, som har kvalificerat sig genom kvalspel och placeringar i tidigare turneringar. Tävlingen spelas i flera olika klasser, som herr-, dam- och ungdomsturneringar.

Tävlingen pågår i två veckor och består av en gruppspelsfas, följt av slutspel. Bandy-VM är en spännande och intensiv turnering, där de bästa spelarna i världen möts för att göra upp om titeln som värld